Szellőzéstechnika

Szellőztető rendszerek


A mai építési technológiák mellett épületeink csupán a hagyományos ablaknyitással hatékonyan, az emberi felhasználás igényéhez igazodó mértékben nem szellőztethetőek. Normál használat mellett óránként kb. 5 perc kereszthuzatra lenne szükség ahhoz, hogy a levegő szennyezőanyag koncentrációját az ideális szinten tarthassuk. 

Könnyen belátható, hogy ez - pl. az éjszakai időszakban - egyértelműen nem biztosítható. Ekkor a levegő CO2 koncentrációja az optimális szint fölé emelkedik, ami fáradtság érzetet és koncentráció csökkenést okoz. Ezzel szemben megfelelő légtechnikai rendszer használata mellett a szükséges légcsere folyamatosan - a nap minden percében biztosítható. (Mérési eredmények tanúsága szerint, gépi szellőztetés mellett a CO-szint minden további nélkül az ideális 1 ezrelék - 1000 ppm érték - alatt tartható, hosszabb távon is.)

Általános esetben a fűtésre fordított energia kb. harmada a szellőzéssel, szellőztetéssel keletkező hőveszteség pótlását fedezi. Ennek az értéknek a nagymértékű csökkentésére használhatjuk a légtechnikai rendszerekben a hővisszanyerős berendezéseket, megoldásokat.

A gyakorlatban a legelterjedtebb megoldások a rekuperátor elvű, lakás szinten központilag kialakított berendezések. Hőcserélési hatékonyság alapján az ellenáramú megoldás tekinthető a leghatékonyabbnak.

             


A szellőztetéstechnikáról részletes tájékoztatást kaphat az alábbi oldalon: http://www.sopronterv.hu


Aereco légbevezető készülékek


Az új építésű, valamint korszerűen felújított épületeinket már megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik. Ezzel az energiatakarékosság jegyében ugyan a fő hőtechnikai problémákat megoldottuk, de az épület becsomagolásával új gondok jelentkeztek. Ahol nincs, vagy nem megfelelő a szellőzés, a friss levegő sem tud bejutni, ezáltal egészen új problémák keletkeznek: romlik a helyiségek levegő minősége, csökken a komfortérzet és az életvitellel együttjáró párafeldúsulás következtében a hidegebb felületeken páralecsapódások keletkeznek. 

Fűtési szezonban az ablaknyitásos szellőztetéssel (még a néhány perces átszellőztetés esetén is) szabályozatlanul nagy mennyiségű hideg levegőt engedünk be az épületbe, amellyel jelentősen növeljük fűtési költségeinket.

A megoldás: intelligens légbevezetőket építünk a lakóhelyiségek homlokzati nyílászáróiba, vagy külső falaiba, hogy ezeken keresztül friss levegőt juttassunk be a legkevésbé szennyezett helyiségekbe és a nyílt égésterű gázkészülék légutánpótlása érdekében a gázkészülékek helyiségeibe. Ezzel összhangban az elhasznált levegőt a kiszolgáló, vizes helyiségekből kell az épület adottságaihoz alkalmazkodva eltávolítanunk. 

A (higro) páraszabályozású légbevezetők érzékelője és működtetője, azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a légbevezetők V8 érzékelőjének 8 rétegű poliamid pántkötege, amely a légbevezetőben lévő zsalut mozgatja, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. 

Ezáltal a légbevezetők automatikusan, a helyiségben lévők mindenkori igényeihez igazítják a szellőzési levegőmennyiséget, így nem okoznak fölösleges hőveszteséget.

 

A légbevezetők előnyei:

 • higroszabályozás révén a belső relatív páratartalomtól függően nyitják zsaluikat
 • a nem lezárható kivitelek gondoskodnak a gázkészülékek légellátásáról
 • automatikusan és folyamatosan szabályozzák a légcserét
 • megelőzik a páralecsapódást és a penészedést
 • építéskor, vagy utólag is beszerelhetők
 • biztosítják a megfelelő levegő mennyiségét
 • minimalizálják a szellőzési hőveszteséget

 

Standard légbezetők nyílászárókba:

 • záróretesszel rendelkező típusok is választhatóak, melyek manuálisan minimum (zárt) állásban rögzíthetőek, ezáltal erősen szeles, vagy szélsőségesen hideg időben megakadályozható a túlzott légcsere
 • nem lezárható (záróretesz nélküli) változatok, illetve növelt léghozamú típusok nyílt égésterű gáz készülékekhez (gázszolgáltató előírásait figyelembe kell venni)
 • fehér, tölgy és gesztenye színben rendelhetőek
 • kiegészítésként külső esővédő szerelhető

 

Akusztikus légbevezetők nyílászárókba:

 • a zajcsillapított légbevezetők akusztikus kiegészítőkkel hatékony védelmet nyújtanak a külső forrásból származó, például városi zajok ellen
 • lezárható és záróretesz nélküli változat
 • kiegészítőként esővédő is szerelhető

 

Fali légbevezetők:

 • amennyiben valamely okból kifolyólag nem szerelhető légbevezető a nyílászárókba, a falba szerelhető tökéletes választás
 • a túlzott hideg és szélhatás elleni védelem jegyében záróretesszel rendelkező kivitel is elérhető
 • kiegészítőként külső esővédő szerelhető